Klantcase: Tiny house midden in de natuur

De droom begon met een ambitieus plan: een kleinschalige community van tiny houses, deels voor jongeren uit Cranendonck, deels voor mensen van buitenaf. Martien en Hester van Bekhoven wilden ruimte bieden aan mensen om tijdelijk op een duurzame en eenvoudige manier te wonen.

“Wij hebben hier een heel mooi terrein rond ons huis en wilden dat graag voor meer dan alleen onszelf gebruiken. Ondanks goede gesprekken met de gemeente en pioniers op het gebied van deze woonvorm, bleek het plan voor meerdere tiny houses in de praktijk erg lastig uitvoerbaar. De overheid werkte niet mee, de regelgeving was complex en er kwamen te veel obstakels bij kijken. Maar we hadden wel één huisje dat al heel lang op het terrein stond: een voormalig nutsgebouw, ooit een uitkijktoren, gelegen aan een prachtige natuurpoel.”

image

Onderzoeken van mogelijkheden

Via eerdere contacten rondom een groot plan voor een themapark leerden ze Feije kennen. Destijds was ze projectleider bij de gemeente, en haar betrokken en onafhankelijke houding maakte indruk. Toen de plannen voor het themapark niet doorgingen, maar het idee voor tiny houses opkwam, klopten ze opnieuw bij Feije aan – ditmaal bij Mount advies. “Feije heeft eerst met ons communityproject meegedacht en toen ons plan voor het realiseren van één tiny house in het oude nutsgebouw overbleef, heeft zij dit plan met ons opgestart. Niet om commercieel te exploiteren, maar als tijdelijke woonplek waar mensen kunnen ervaren of klein en duurzaam wonen iets voor hen is. Feije onderzocht de mogelijkheden en zag dankzij het oude gebruik en de status van het gebouw voldoende aanknopingspunten om er iets moois van te maken. Waarop we aan het vergunningstraject zijn begonnen.”

 

NEN-huisje

Feije geeft inderdaad aan dat ze de familie Van Bekhoven al kent vanuit haar tijd bij de gemeente. “Destijds zaten we in andere rollen tegenover elkaar aan tafel. Zij werden geconfronteerd met een groot project voor hun deur, met een enorme impact op hun gezin en woonomgeving. Dat soort gesprekken blijven je bij. Uiteindelijk ging het project niet door: voor het project jammer, maar voor de familie een opluchting. Ondanks onze verschillende posities bleef het onderlinge gevoel altijd goed. Het was dan ook extra leuk toen ze later zelf contact opnamen met mooie nieuwe plannen.

 

Het oorspronkelijke idee was het realiseren van een community met tiny houses. Er is veel vraag naar tiny houses, maar de regelgeving loopt nog achter, waardoor de gemeente het plan niet zag zitten. Wat mij betreft nog steeds een gemiste kans. Vervolgens hebben we samen gekeken: wat kan wél? Zo kwamen we uit bij het oude NEN-huisje op het terrein.”

 

image

Boven water halen

Hoewel het huisje fysiek al op de locatie stond, was het een flinke uitdaging om dit juridisch voor elkaar te krijgen. “In oude bestemmingsplannen stond het gebouw nog vermeld, maar in latere versies was het ineens verdwenen. Feije en Lisa startten een zoektocht in het regionale archief en met ondersteuning van een architect uit Budel kwamen oude tekeningen en documenten boven water. Zo kon het bestaansrecht van het gebouw worden aangetoond. Feije maakte vervolgens het plan compleet: een ruimtelijke onderbouwing, landschappelijk inpassingsplan, de bouwaanvraag, archeologisch onderzoek, flora- en faunaonderzoek en milieutoetsen werden allemaal uitgevoerd.”

 

Feije legt uit dat de gemeente aanvankelijk stelde dat het huisje illegaal was. “Op basis van mijn ervaring wist ik dat dit niet klopte, maar het was een hele zoektocht om dat ook hard te kunnen maken. Uiteindelijk vonden we in oude archieven de benodigde informatie om de legale status aan te tonen. Daarmee konden we een plan maken, de haalbaarheid onderbouwen en de vergunning aanvragen.”

image

Proefwoning

Een bijzonder detail: Hester vertelt dat het huisje volledig duurzaam is ingericht, met een droogtoilet en gebouwd met veel hergebruikte materialen. “Het is een proefwoning geworden waar mensen maximaal vier maanden mogen verblijven. Zo kunnen ze ontdekken of deze manier van wonen bij hen past. Inmiddels is het huisje in gebruik en blijkt de behoefte groot: er zijn volop aanvragen van mensen die tijdelijk willen wonen, bijvoorbeeld als overbrugging of om te ervaren of tiny wonen iets voor hen is. De locatie zelf is ook bijzonder. Gelegen aan een natuurpoel, met zicht op kruidenrijke weides, vogelsoorten en wandelpaden. De bewoners worden onderdeel van de natuur, in plaats van toeschouwer. En er is zelfs de mogelijkheid om een eigen paard mee te nemen, dat tijdens het verblijf in de wei kan staan.”

 

Zelf vond Feije de locatie van het huisje ook uniek. “Zelf kom ik er regelmatig langs tijdens het uitlaten van de honden. De rust, ruimte en de paarden van Hester en Martien die in de omliggende weides grazen, maken het een prachtig en vredig geheel.”

 

Vastbijten

Het project was volgens Hester een flinke investering in tijd, geld en energie. “Maar het resultaat is een uniek tiny house dat perfect past in het landschap. Zonder de inzet en kennis van Mount advies was het waarschijnlijk niet gelukt. Feije beet zich erin vast, bleef zoeken naar mogelijkheden en was een waardevolle gesprekspartner richting de gemeente. Zonder haar hadden we dit nooit gerealiseerd.”

 

Tot slot wil Feije nog kwijt dat er in de weilanden op het terrein nog volop ruimte is voor uitbreiding met meerdere tiny houses. “Hoewel dat nu nog niet haalbaar is, werk ik altijd met het oog op de lange termijn. Wat vandaag niet lukt, kan morgen zomaar mogelijk zijn. Als de vraag groeit en de regelgeving verandert, liggen er nieuwe kansen. Eén ding weten mijn klanten: ik denk in stappen, denk vooruit en geef nooit op.”

 

Zie ook meer informatie via www.boshuufkes.nl.

Heb je nog vragen? Ik sta graag voor je klaar.

Feije Smies - van Eijndhoven

Feije Smies - van Eijndhoven

Expert en strategisch adviseur hippische ruimtelijke ordening